Tips voor een 7-daagse rondreis door Nederland

Tips voor een 7-daagse rondreis door Nederland

Je kan deze rondreis op elke gewenste verblijf langs de route starten, maar je kunt natuurlijk ook voor een ander verblijf kiezen. Tijdens deze reis gaan wij ervan uit dat de vertrek tijd om 10:00 uur is, zodat je rond 12:00 uur bij het volgende verblijf aankomt. We hebben hieronder een handig overzicht gemaakt van de dagen plus plaatsnamen.


Dag 1- Woudsend

We beginnen onze reis in Woudsend. Woudsend is een echt Fries watersportdorp. Door de jaren heen heeft dit watersportdorp echt de charme van vroeger weten te bewaren. Dwaal hier door smalle steegjes, langs gerestaureerde panden en ontdek verrassende doorkijkjes. Onze fantastische hostess Corine heeft hier een heel knus vakantiehuisje, in de tuin staat een prachtige vlinderboom gericht op het zuiden.

In de zomer bezoek je natuurlijk de wekelijkse Boerenmarkt op donderdag, een markt met verse streekproducten, aangevuld met activiteiten voor jong en oud. We hebben hieronder een aantal leuke activiteiten rondom Woudsend genoteerd.

  • Sloep huren
  • Je hebt de mogelijkheden om een sloep te huren of bijvoorbeeld een vlet met cabine. Daarnaast kun je ook andere watersporten doen zoals zeilen, kajakken, kanoën en suppen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een dag onbezorgd te skutsjesylen in Friesland!

  • Zwemmen
  • Als je in Woudsend verblijft, kun je er natuurlijk voor kiezen om een lekkere frisse duik te nemen in het Heegermeer of Slootermeer. Als je er niet zo van houdt, kun je er natuurlijk voor kiezen om naar het zwembad in Sneek of het subtropische zwembad in Joure te gaan.

  • Wandelroutes
  • De kindvriendelijke route die we hebben toegevoegd is ongeveer 5 kilometer, en staat bekend als stadswandeling. Waterland van Friesland heeft een prachtige ‘Elfstegenroute’ door de steegjes van Woudsend.

  • Solex rijden
  • Aan de andere kant van het Slootermeer ligt Wijckel, hier kun je een fantastische ervaring opdoen op een oude Solex. Ze maken gebruik van milieuvriendelijke brandstof (die niet stinkt tijdens het rijden!) Woudsend en omgeving is heel toeristisch, er zijn verschillende leuke eetgelegenheden in de buurt en steden als Sneek zijn ook niet ver weg.

Dag 2- Kropswolde

Vanuit Woudsend gaan wij door naar Kropswolde. Kropswolde ligt op iets langer dan een uur rijden van Woudsend in de provincie Groningen. Kropswolde is een dorp met een lange geschiedenis en was het oudste dorp van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer. Onze hostess Sharon heeft hier een stacaravan voor twee personen.

In Kropswolde staat nog een leuke stacaravan. De stacaravan wordt verhuurd door onze hostess Denise, en verhuurt haar stacaravan voor zes personen inclusief een bootje! Dus als je met meerdere personen op reis bent is dit ook een erg leuke aanrader.

De stacaravan staat op camping jachthaven De Leine en ligt aan het Zuidlaardermeer. Het is een rustig gebied dus je kunt hier heerlijk tot rust komen. De stacaravan is voorzien van een eigen badkamer, keuken en één slaapkamer. Onder de foto hebben wij leuke activiteiten rondom Kropswolde genoteerd.

Dag 3- Hardenberg

Vanuit Kropswolde gaat de reis door naar Hardenberg. Hardenberg ligt op ongeveer een uur rijden van Kropswolde en ligt in de provincie, Overijsel. Hardenberg is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een gemeente met 29 kernen met meer dan 60.000 inwoners. Hardenberg is een erg populaire vakantiebestemming voor niet alleen Nederlands maar ook Duitsers en andere Europeanen.

Activiteiten rondom Hardenberg:

  • De Vijvertuinen
  • Bezoek in Loozen de Vijvertuinen van Ada Hoffman, dit is een erg leuke activiteit, kinderen tot 4 jaar zijn gratis en voor volwassenen kost het 8 euro en 50 cent. Na een bezoek aan de vijvertuinen kun je altijd nog een bezoekje plegen aan de Loozensche Linie. Hier is ruimte gemaakt voor water en daarnaast staat er een prachtige uitkijk toren waarbij je naar de afgegraven grond naast De Vecht kan kijken. Dit hebben zij gedaan om een buffer te hebben bij hoog water.

  • Attractiepark Slagharen
  • Attractiepark Slagharen is een attractiepark in Slagharen en ligt niet ver van Hardenberg. Dit park is leuk voor jong en oud.

  • Actieve activiteiten
  • Rheeze ligt vlakbij Hardenberg, hier kun je bij Total Outdoor Vechtdal verschillende actieve activiteiten doen met het hele gezin. Je kan je aanmelden voor verschillende activiteiten zoals boogschieten, in een 4x4 rijden, paintballen en nog veel meer.

  • Wandelroutes
  • De wandelroute start op een parkeerplaats in Hardenberg en neemt je mee langs verschillende buurten. De route heeft een ideale lengte van 3.3 km.


Dag 4- Harderwijk

Vanuit Hardenberg gaat de reis door naar Harderwijk, we zijn alweer op de helft van onze Nederlands road trip. Ook Harderwijk is op ongeveer een uur rijden van Hardenberg. In Harderwijk hebben wij een prachtig 6-persoons vakantiehuisje, 70 m2 in de bossen op een bungalowpark. Er zijn verschillende faciliteiten en het is vlakbij het Veluwemeer.

  • Het Dolfinarium
  • Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Het werd in 1955 gesticht en is nog steeds erg populair.

  • Walibi Holland
  • Walibi Holland is een attractiepark, gelegen in Biddinghuizen welke vlakbij Harderwijk ligt. Walibi Holland is erg leuk, omdat het daadwerkelijk voor jong en oud is. Een groot gedeelte van het park is voor alleen kinderen, hier kunnen kinderen een fantastische tijd beleven met veel waterpret.

  • Wandelroutes
  • Door de straten van Harderwijk kun je een heuse stadswandeling maken. De wandeling is ongeveer 4 km lang en ideaal na een warme maaltijd in één van de restaurants.


Dag 5- Zevenhoven

Vandaag gaan wij van Harderwijk naar Zevenhoven. Deze afstand is ongeveer 92 kilometer en een dik uur rijden. Onze host Arjo heeft hier een prachtige landelijke woning met een mooi gemaaid gazon. Een en al rust en midden in de natuur. Zevenhoven is een dorp in de gemeente Nieuwkoop, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

  • Dagje Amsterdam
  • Amsterdam ligt op ongeveer 30 minuten rijden en in de verte zou je het kunnen zien liggen op een mooie dag. In Amsterdam heb je verschillende musea, maar je zou er ook zeker voor kunnen kiezen om lekker de hele dag in het centrum te wandelen. Bekijk hier onze blog over de leukste uitjes in Amsterdam.

  • Kasteel de Haar
  • Het grootste kasteel van Nederland is Kasteel de Haar. Er is een prachtig interieur, waar je zeker van zult genieten.

  • Wandelroutes
  • Het Jos Gemmekepad aan de Nieuwkoopse Plassen is ongeveer 2.5 km en een ideaal rondje, je zou er op een mooie dag zelfs twee rondjes van kunnen maken. Ruygeborg verbindt de Vinkeveense Plassen met de Nieuwkoopse Plassen. En deze verbinding blijkt zeer belangrijk: lepelaars worden hier regelmatig gezien.


Dag 6- Den Helder

Vanuit Zevenhoven vervolgen wij onze reis naar Den Helder. Den Helder ligt op zo’n 90 minuten rijden vanuit Zevenhoven. De geschiedenis van Den Helder begint ongeveer 500 jaar geleden. Hier bouwden de eerste inwoners van ‘Die Heldere buyrt’ de eerste huizen. Door de stijging van de zeespiegel liggen deze huizen nu in de zee. De inwoners van de visserij uit de Noordzee en de Zuiderzee. De Zuiderzee heet nu IJsselmeer.

Onze hostess Sissy heeft een erg leuk verblijf in Den Helder met een zwembad in de tuin, ideaal voor een gezinsvakantie. Het verblijf ligt op ongeveer 10 minuten rijden van De Helderse Vallei en het strand. Het verblijf is ideaal voor een overnachting voor bijvoorbeeld een dagje Texel, maar nu gaan wij genieten van onze laatste dag, hieronder een aantal leuke activiteiten.

  • Hortus Overzee
  • Het botanisch kassencomplex Hortus Overzee is leuk uitje in de binnenstad van Den Helder, op 5 minuten lopen van het station. Een prachtig exotische oase in de Indische buurt.

  • Het Marinemuseum
  • Den Helder staat natuurlijk bekend om de ‘verblijfplaats’ van de Nederlandse marine. Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar je de marine echt kunt beleven in interactieve tentoonstellingen en aan boord van de museumvloot. Ontdek de geschiedenis van de Nederlandse marine, bekijk wapens en uniformen en leer alles over de ontwikkeling van de techniek aan boord.

  • Wandelroutes
  • Bij de entreepoort van De Helderse Vallei vindt u het startpunt van diverse wandelroutes door Den Helder. Er zijn verschillende routes van 2 km tot ongeveer 12 km.

Dit was alweer het einde van onze reis, wil je graag gebruik maken van een vakantie checklist? Houdt dan onze blogs in de gaten!