Bijzondere musea in Amsterdam die je gezien moet hebben

Bijzondere musea in Amsterdam die je gezien moet hebben

Amsterdam heeft veel meer te bieden dan het Rijksmuseum, Anne Frank Huis, Stedelijk Museum en Van Gogh Museum. Deze musea zijn over het algemeen dan ook niet een heel interessant gespreksonderwerp op een feestje. Er zijn echter pareltjes van musea die onbekend zijn bij het grote publiek, maar die je toch echt gezien moet hebben! Om jouw ervaring extra speciaal te maken, hebben wij een lijstje voor je samengesteld met bijzondere musea in Amsterdam.

Hash Marihuana & Hemp Museum

Hash Marihuana & Hemp Museum
Hash Marihuana & Hemp Museum

Denk je aan Amsterdam, dan denk je aan een dikke joint op de wallen. Tenminste, de meeste toeristen die Amsterdam bezoeken. Wat velen niet weten is dat er een museum speciaal gewijd is aan de geschiedenis van Cannabis Sativa L, het Hash Marihuana & Hemp Museum. Het museum bestaat al sinds de jaren ‘80 en is in 2012 helemaal verbouwd. Het museum heeft een zeer grote en unieke collectie die alle aspecten van cannabis omvat. Het Hasj Marihuana & Hemp Museum vervult een belangrijke informatieve functie en faciliteert wetenschappelijk onderzoek naar cannabis. Sinds 2009 is het museum uitgebreid met de Hemp Gallery. Waar het museum zich volledig richt op hash en marihuana, is de Gallery volledig gewijd aan industriële hennep. En dan is er ook nog het Cannabis College, een educatief centrum zonder winstoogmerk waar al je vragen over cannabis en hasj beantwoord worden door ervaren medewerkers. Je kunt zelf een diploma krijgen van het Cannabis College door het invullen van een quiz, hoe leuk is dat? Alle drie locaties bevinden zich in het centrum van Amsterdam aan de Oudezijds Achterburgwal op de wallen. Koop je een ticket, dan kun je alle locaties bezoeken.

Torture Museum

Torture Museum
Torture Museum

Het Torture Museum is een gevalletje apart. Dit museum geeft je een kijkje in het pijnlijke verleden van verschillende landen in Europa tot nog geen twee eeuwen geleden. En met pijnlijk bedoelen we dan ook letterlijk pijnlijk. De lugubere collectie omvat meer dan 40 strafinstrumenten, waaronder de inquisitiestoel en guillotine. Dit uitgebreide arsenaal aan folterinstrumenten wordt geïllustreerd met gravures en toegelicht met uitgebreide achtergrondinformatie. Er wordt een indringend beeld gegeven van schand- en pijnstraffen, zware ondervraging en vervolging van de middeleeuwen tot aan de Franse revolutie. Heb je een sterke maag en hou je wel van een luguber uitstapje? Dan is het Torture Museum zeker iets voor jou. Op het eerstvolgende feestje heb jij zeker iets interessants te vertellen!

Tassenmuseum Amsterdam

Tassenmuseum Amsterdam
Tassenmuseum Amsterdam

Op de Herengracht in het centrum van Amsterdam vind je het Tassenmuseum met een zeer bijzondere collectie tassen dat is ontstaan uit de privécollectie van Hendrikje en Heinz Ivo fervente. Hendrikje Ivo was altijd al een enthousiast verzamelaar en handelaar in antiek en curiosa. Toen zij en Heinz in Engeland een leren handtas uit 1820 vonden met dekplaten van een schildpad waren zij zo onder de indruk van dit stuk dat zij zich gingen verdiepen in de tas als gebruiksvoorwerp en de geschiedenis ervan. Het gevolg was een uitzonderlijke verzameling van speciale tassen uit verschillende tijdvakken. Na jaren van verzamelen kwam het moment dat zij besloten om de inmiddels zeer uitgebreide en bijzondere collectie te delen met de rest van de wereld. Het uitzonderlijke en opmerkelijke karakter van de verzameling is sinds 2007 te bewonderen in de voormalige burgemeesterswoning uit de 17e eeuw dat onderdeel is van UNESCO Werelderfgoed grachtengordel. Deze prachtige locatie werd speciaal voor het museum gerestaureerd en ingericht met dank aan de hulp van een weldoener die dit mede mogelijk maakte. De spectaculaire collectie in combinatie met de geweldige locatie maken het Tassenmuseum tot een ervaring die je nog lang bij zal blijven.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Ons’ Lieve Heer op Solder
Ons’ Lieve Heer op Solder

Na het Rijksmuseum is Museum Ons’ Lieve Heer op Solder het oudste museum in Amsterdam. Toch is dit museum - in het centrum van Amsterdam - relatief onbekend bij het grote publiek. Erg jammer, want dit goed bewaarde grachtenhuis uit de Gouden Eeuw is werkelijk schitterend en heeft zelfs een complete kerk op zolder! Deze kerk werd gebouwd in opdracht van de katholieke koopman Jan Hartman (1619-1668) in de periode dat katholieke vieringen in Nederland verboden waren. Jan Hartman woonde met zijn gezin in het grachtenhuis en kocht ook de twee woningen achter het huis. De bovenverdiepingen werden met elkaar verbonden en in deze ruimte werd de kerk gebouwd. De huiskerk van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder laat op een mooie manier zien hoe er in de zeventiende eeuw werd omgegaan met de diverse religies in onze hoofdstad. Het was destijds niet toegestaan om de mis in het openbaar te vieren, maar dit was wel toegestaan in huiselijke kring. Dit resulteerde in verschillende privé kerken, waaronder die van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het unieke monument uit de Gouden Eeuw is een bezoek meer dan waard. Je zult versteld staan van de authenticiteit en waant je voor een moment in de Gouden Eeuw, wat de grondslag is van de hedendaagse Nederlandse cultuur.

Electric Ladyland

Electric Ladyland
Electric Ladyland

Het museum Electric Ladyland is het eerste museum voor fluorescerende kunst. Het concept ‘participerende kunst’ komt in dit museum tot leven wanneer je je bevindt in de fluorescerende kamer en zo deel wordt van het kunstwerk. Laat je volledig overdonderen door de effecten die de fluorescerende kleuren en materialen op je zintuigen hebben en waan je voor even in een andere wereld. Naast de fluorescerende kamer als paradepaardje van de collectie kun je genieten van grote collecties fluorescerende mineralen uit de hele wereld die een oogverblindend licht laten zien in het schijnsel van licht onder verschillende golflengten. Maar je zult ook verrast worden door fluorescerende minerale kunstwerken uit de jaren 50, fluorescerende advertenties en artefacten tot 1932 en fluorescentie in astronomie, geologie en oceanografie. Kortom, bereid je voor op een visueel spektakel wanneer je Electric Ladyland bezoekt!

Kattenkabinet

Kattenkabinet
Kattenkabinet

Het Kattenkabinet biedt een zeer omvangrijke collectie aan kunst en curiosa. De verzameling aan stukken geeft een mooi beeld van de kat, en de plaats die de kat inneemt binnen de kunst en cultuur door de eeuwen heen. De collectie is verspreid over 5 verschillende ruimtes in een prachtig grachtenhuis met een rijke historie. In 1985 werd het pand gekocht door de Stichting Herengracht 497 en volledig gerestaureerd en ingericht als ‘Het KattenKabinet'. Het museum is gevestigd op de imposante, klassiek gestoffeerde beletage. Op deze etage vind je onder meer een bibliotheek en de balzaal die is voorzien van wandappliques en een werkelijk schitterende plafondschildering van de stedenmaagd welke dateren uit ca. 1750 en 1770. De muziekkamer is ook voorzien van prachtige plafondschilderingen uit ca. 1870. De Mechelse kamer dateert uit 1886 en verkeert nog in volledig in oorspronkelijke staat. Naast het indrukwekkende pand zul je ook versteld staan van de uitgebreide collectie kattenkunst waaronder affiches, beelden, foto’s, litho’s, posters, schilderijen en tekeningen. Het Kattenkabinet biedt je al met al een overweldigende ervaring, die - vooral de kattenliefhebbers onder ons - je niet mag missen!

Mis niks en boek goedkoop een last minute citytrip naar Amsterdam!

Wil je geen museum missen? Maar ook niet teveel uitgeven aan een overnachting? Boek dan je last minute citytrip naar Amsterdam via Musjroom! Musjroom geeft jou de mogelijkheid om al voor een paar tientjes een overnachting te boeken in Amsterdam, zelfs op de dag van vertrek. Boek vandaag nog je last minute trip via Musjroom en bezoek die musea!